torstai 9. helmikuuta 2012

Karppaajan suolaiset sämpylät


Maistoin toissa viikolla ensimmäistä kertaa oikeaoppista karppaajaan leipää, kun ystävä toi kylään tullessaan herkullisia maistiaisia. Perustaikinana on eri karppisivustoilla ja keskustelufoorumeillakin kiertävä karppisämpylöiden ohje. Ystävä oli tehnyt sämpylät muffinssivuokiin ja upottanut keskellä kuullotettua sipulia, murennettua fetaa, tomaattia sekä rucolaa. Itse laitoin makua antamaan myöskin kuullotettua sipulia, murennettua fetaa, silputtua aurinkokuivattua tomaattia sekä ripaus suolaa ja mustapippuria. Itse taikina on seuraavanlainen ja riittää kuuteen annokseen:

2 munaa
2 rkl maitorahkaa
2 tl psylliumjauhetta
2 tl leivinjauhetta
1.5 dl mantelijauhetta
3 rkl kauraleseitä
2 rkl seesaminsiemeniä
150g juustoraastetta

Munien rakenne vatkataan rikki ja lisätään maitorahka, sekoitetaan sileäksi. Kuivat aineet sekaisin keskenään ja lisätään seokseen, sekoitellaan taikinaksi ja loppuvaiheessa mukaan myös juustoraaste. Psylliumjauhe tekee taikinasta vähemmän tahmaavan ja helposti käsiteltävän, taikina oli helppo taputella muffinssivuokapellille. Painelin keskelle aina pienet kuopat, johon annostelin täytettä sitten pienen kasan. Tällä perusohjeella saa jo niin hyvän makuista karppileipää, ettei se välttämättä vaadi mitään lisukkeita mukaansa, vaan taikinasta voi ihan hyvin muotoilla pellille kuusi litteää rieskasta tai sämpylääkin. Mutta jos haluaa lisuketta mukaan, niitähän voi varioida mielensä mukaan! Aurinkokuivattu tomaatti on aika voimakkaan makuista, eli jos haluaa vähän neutraalimpaa, kannattaa käyttää tavallista tomaattia pieneksi pilkottuna. Rucolaa olisin halunnut laittaa myös, mutta kaupassa oli aamusta hylly sen kohdalla tyhjänä, joten se jäi tällä kertaa.

Paistetaan 200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Mikäli teet litteitä leipäsiä, kannattaa olla tarkkana etteivät pala, paistoaika varmaan lyhyempi kuin mitä noin muffinssivuokaan tehtäessä.

Ihan mielettömän hyviä näistä kyllä tulee täytteellä tai ilman. Aion tehdäkin pian näistä tuplaten ainesmäärät taikinassa, ihan pelkkiä litteitä leipäsiä.

2 kommenttia:

Linnea / kujerruksia kirjoitti...

Voi että, kuulostaapa hyvältä! Pitääpä käydä tiirailemassa tuota psylliumia jostain ja laittaa vaikka ihan testiin. Kauas näitä muuten paistetaan ja missä lämpötilassa?

marsipaanitar kirjoitti...

Linnea: Kääks, miten minulta oli unohtunut kokonaan mainitakin tuo! No nyt on lisätty ja tosiaan siis 200 asteessa paistelin noita sen 10-15 minsaa :)

Psylliumia myydään sellaisessa vihreävaaleassa leivinjauhepurkin näköisessä purkissa sekä tuota Fiberhuskia jota minä ostin, kellertävässä pussissa.