sunnuntai 24. elokuuta 2014

Vaivaamaton leipä


Ruokablogini on uinunut peräti pari vuotta jossain tuolla nettiavaruuden perukoilla, mutta nyt tänään päätin pyyhkäistä pölyt sen päältä ja jakaa täällä super helpon ja herkullisen leipäohjeen, joka lienee jo monelle kotikokkaajalle tuttu tosin. Kyseessähän on siis vaivaamaton leipä, joka todellakin tekeytyy ilman isompia työvaiheita, mutta vie toki aikaa. Google tarjoaa hurjan määrän linkkejä blogeihin ja muihin sivustoihin tästä perusohjeesta, ja alkuperäisestä ei minulla ainakaan ole tietoa. Itse kuitenkin ohjetta etsiessä törmäsin siihen ekana Kädenvääntöä- blogissa. Sen pidemmittä puheitta, tässä ensin ainesosat:

- 7 dl jauhoja (pelkkä vehnäjauhokin käy, mutta jos haluat edes vähän enemmän makua ja sitkoa, käytä edes osa hiivaleipäjauhoja. Minä laitoin 2/3 hiivaleipäjauhoja ja loput vehnäjauhoja.)
- 1,5-2 tl suolaa ( jos pidät suolaisemmasta mausta, laita rohkeasti 2 tl)
- 3,5 dl kädenlämpöistä vettä
- 0,5 tl kuivahiivaa

Kippaa jauhot kulhoon, itse käytin isoa lasikulhoa. Sekoita mukaan suola ja kuivahiiva. Lopuksi lämmin vesi kulhoon ja sekoittele löysäksi taikinavelliksi. Laita kulhon päälle kelmua ja anna muhia huoneenlämmössä 12-18 tuntia. Itse pidin lähemmäs 18h. Tämän voi helposti tehdä esimerkiksi illalla kulhoon ja aamulla on valmis paistettavaksi. Sitten kaada löysä taikina hyvin jauhotetun leivinalusta tms päälle, kääntele jauhojen avulla leipää ns. kasaan. Peittele liinalla ja anna levätä vähintään sen aikaa, että uuni lämpiää. Uuni lämmitetään 225 asteeseen ja laita uuniin myös lämpiämään pata. Käytin itse valurautapataa, joka oli ennestään jo vähän öljytty ja pohjalle heitin varulta vähän jauhoja. Kunhan uuni on kuumennut, nostele varovasti taikina padan pohjalle, kansi kiinni ja uuniin puoleksi tunniksi paistumaan. Puolen tunnin jälkeen ota kansi pois ja anna vielä paistua noin vartin ajan. Sitten vain leipä uunista, anna jäähtyä vähän aikaa ja ei kun syömään!



Ei kommentteja: