torstai 19. marraskuuta 2009

Piparkakkujen tuoksua

Jostain syystä en ole koskaan ennen kokeillut tehdä itse piparkakkutaikinaa. Mistä lie tullut se mielikuva, että se olisi jotenkin työlästä? Tänä vuonna päätin kuitenkin korjata tämän erheen ja kyllä kannatti. Omatekoiset piparkakut ovat kyllä kerrassaan maukkaita. Taikinoihin löytyy monenlaista eri versiota, osaan tulee kermaa, osa on munattomia jne. Itse kokeilin nyt tänä vuonna tällaista taikinaa ja taitaapa päästä ensi vuonnakin meidän leivontapöydälle tämä taikina. Taikinasta tulee noin kolmisen peltiä pipareita, eli juuri sopivan kokoinen varsinkin " aloittelijalle" tai jos muuten ei halua tehdä ihan peltikaupalla.

125g voita
3/4 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorijauhetta
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 muna
1 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja

Voi, siirappi, sokeri ja mausteet sekoitellaan kattilassa kiehuvaksi puuhaarukalla sekoitellen. Kattila nostetaan liedeltä ja sekoitellaan seos jäähtyneeksi. Jäähtyneeseen seokseen lisätäät muna sekä vehnäjauho-soodaseos. Taikina saa olla löysähköä kaappiin laitettaessa, mutta kuitenkin niin, että se ei kulhoa kallistaessa valu pois. Taikinan annetaan jähmettyä jääkaapissa ainakin yön yli. Paistetaan n. 190 asteessa n.6-8 minuuttia.

Ei kommentteja: