maanantai 1. helmikuuta 2010

Punaviiniluumumousse

Toiveesta lähdin kehittelemään luumumoussea. Luumurahkaa olenkin tehnyt useana jouluna, mutta nyt oli tarkoitus löytää nimenomaan mousselle ominainen kuohkea koostumus. Tutkiskelin niin ulkomaalaisia kuin kotimaisiakin sivustoja, mutta en löytänyt suoraan sellaista ohjetta, jonka olisin sellaisenaan halunnut testata. Niinpä yhdistelin vähän sieltä täältä ja päädyin seuraavanlaiseen lopputulokseen. Eräältä ulkomaalaiselta reseptisivulta sain idean maustaa luumusose punaviinillä, mikä toikin kerrassaan jännän maun mousseen. Koemaistajat tosin testatessaan totesivat, että moussessa maistuu enemmän punaviini kuin luumu, mutta pitivät sitä hyvänä asiana. Jos haluaa pelkän luumumoussen, voi punaviinin jättää pois. Maukasta moussea tästä jo tuli, mutta mieleen jäi silti vielä itämään ajatus "vielä kuohkeammasta & luumuisemmasta moussesta";)

Luumusose:
n 500g tuoreita, kypsiä (!!) pehmeitä luumuja
1 dl ruokosokeri (tavallinenkin käy)
Ripaus kanelia
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl punaviiniä

Pilko luumut kiveä poistaessasi pienemmiksi. Sulata sokeri pannulla, lisää luumut, punaviini joukkoon. Sekoittele ja anna muhia miedolla lämmöllä noin vartin ajan / kunnes luumut ovat todella pehmeitä. Loppuvaiheessa ripottele mausteet joukkoon. Kun seos on hieman jo jäähtynyt, soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi soseeksi.
Mousse:
3 liivatetta
2 valkuaista
2dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
0,5 dl mascarponea

Laita liivatteet kylmään veteen ja vatkaa sillä välin valkuaiset kovaksi vaahdoksi sekä kerma kuohkeaksi vaahdoksi sokerin kera. Sulata liotetut liivatteet tilkkaan juuri kiehunutta vettä. Kaada liivateneste luumusoseen joukkoon hyvin samalla sekoittaen. Sekoita mascarpone kermavaanhdon joukkoon. Sekoita sitten luumusose kermamascarponevaahtoon. Maista tässä vaiheessa moussea, jos olet soseen teossa käyttänyt punaviiniä, ja voit lisätä vielä halutessasi sokeria, jos haluat makempaa. Lopuksi kääntele varovasti valkuaisvaahto joukkoon, anna hyytyä jääkaapissa mielellään vähintään noin 4 tuntia. Maku mielestäni seuraavana päivänä jopa parempaa! En saanyt nyt kovin kummoista kuvaa otettua valmiista tuotoksesta, mutta tässä jonkinlainen:

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nam! Kuulostaa hyvältä! Kiitos ohjeesta! Tätä kyllä kokeilen joskus :)

T. Agd

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Vaikuttaa todella herkulliselta. Melkein tunnen keittiössänne leijailleen tuoksun tänne saakka :)