sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Mascarponelimelakukakku

Kuopuksemme täytti tänään puolivuotta, ja jos aina on hyvä syy leipoa, niin tänään oli oikein erityinen! Idea kakkuun lähti kovasti ihailemani Kinuskikissan blogista, Lakritsipommi -nimisestä kakusta. Rakastan lakukastikkeen makua, mutta en halunnut kakusta liian "lakuisaa", joten lähdin kehittelemään oman version. Kakku on tehty sydämen malliseen irtopohjavuokaan.

Pohja:
200g Rainbow salmiakkitäytekeksejä
50g margariinia

Täyte:
2 dl kuohukermaa
250g mascarponea
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 limen raastettu kuori
2 limen mehu
4 liivatetta

Kiille:
2 dl lakukastiketta
3 liivatetta
tilkka vettä

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit joko monitoimikoneella tai esimerkiksi kaulimen avulla pussin sisällä. Sulata margariini ja sekoita keksimurskan kanssa. Painele keksirasvaseos vuoan pohjalle tiiviisti.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vatkaa kuohukerma, sekoita sokerit mascarponeen ja lisää vaahdon sekaan. Raasta limen kuoret ja lisää täyteseokseen. Purista 2 limen mehu pieneen kattilaan ja lämmitä kiuhuvaksi, lisää puristellut liivatteet joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada ohuena norona täytteen sekaan hyvin samalla sekoittaen. Levitä täyteseos keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi. Kiilteen laiton takia katso, että levität täytteen reunoista kiinni kunnolla irtopohjavuoan reunoihin. Jos väliin jää rakoja, kiilleneste valuu herkästi niistä vuoan pohjalle.

Kun kakku on jähmettynyt kylmässä riittävän kauan, tee kiille kakun päälle. Laita liivatteet likoamaan ja kiehauta sillä välin tilkka vettä. Lisää puristellut liivatteet vesitilkkaan hyvin sekoittaen ja sekoita liivateneste lakukastikkeeseen. Kaada varovasti lakukastikeliivateseos kakun täytteen päälle. Apuna voi käyttää tarvittaessa esimerkiksi lusikkaa, jonka kautta voi nesteen valuttaa täytteen päälle.

Anna kiilteen hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja vähintään. Päälle voi tehdä esim valkosuklaasta koristeita pursottamalla, raastamalla jne.

2 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Tätä joutunee joku kerta kokeilemaan :)

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Kiinnostava ohje! Pidän limen mausta, mutta en ole koskaan kokeillut sitä kakussa... Täytyypä suunnitella, milloin meille tulee seuraavan kerran ruokavieraita.