keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Ihana lahjaidea


Sain ystävältäni joululahjaksi aivan ihanan leivontajutun, nimittäin muffinssitarpeet voita ja munia vaille kauniissa lasipurkissa. Mukana oli ohje, jossa kehoitettiin vain lisäämään voisulaa ja munia, sekoittamaan ja sitten vain muffinssivuokiin. Joulukiireiden keskellä nopeatekoinen kun ei tarvitse vaahdotella mitään, ainoastaan sekoittaa keskenään! Luin joskus tästä ideasta jostain joululehdestä, mutta en ole itse koskaan saanut ennen tällaista enkä myöskään antanut. Ensi jouluna aion kyllä hyödyntää tätä ideaa ja ilahduttaa läheisiä, ketkä tykkäävät leipomisesta. Ja kun muffinssit leivottu, jää vielä tuo kaunis purkki iloksi! Muffinssikuvassa muffissien päällä Sunnuntain 3-värin suklaaraetta, jota sain pussillisen Sunnuntailta testattavaksi. Sopivat aivan ihanasti noiden suklaisten muffinssien päälle.

maanantai 20. joulukuuta 2010

Joulun 2010 menu

Koska vietämme joulua ihan vain oman perheen voimin, laitamme vain niitä ruokia, mistä todella pidämme. Jos joulupöydän ääreen tulisi muita, laittaisin sitten kyllä mm. lanttu- ja perunalaatikot, mutta nyt ne jää meiltä väliin. Tällaista menua olen ajatellut, jotain lisäystä tai muutosta toki voi tulla!
  
* JOULUMENU 2010 *


Aamupalalla
Riisipuuro voisilmän ja kanelisokerisin kera

Lounaalla
Savulohi 
Sinappisilli
Katkarapusalaatti
Hedelmäinen Leipäjuustovihersalaatti
Perunasalaatti
Suolakurkkulohkot majoneesin kera
Marinoitu punasipuli


Päivällisellä

Kotimainen viljapossun kinkku & sinappi
Keitinperunat
Mustapekkastike
Porkkanalaatikko
Maksalaatikko
Punajuurisalaatti 
Sienisalaatti
Joululimppu 
Oltermannijuusto

Joulukahvilla & jälkiruoaksi

Piparkakkujäädyke
Luumurahka
Jouluinen maustekakku
Joulutortut & piparkakut


Juomana kotikalja, valko- ja punaviini, vesi, maito.


Tässä menu pääpiirteissään, mutta tosiaan lisää tulee varmaan päivälliseen jotain jne..

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Piparkakkutalo 2010


Olin suunnitellut tekeväni tänä vuonna jonkun piparkakkutalon upeasta Atenan Piparkakkutalot -kirjasta. Esikoinen kuitenkin toivoi ja toivoi Muumitaloa, ja koska meillä toissa vuodelta on talomuotit tallella, ryhdyttiin Muumitalon tekoon. Toissa päivänä paistettiin osat, eilen koristeltiin pikeerillä ja tänään oli harjakaiset. Neljän palovamman jälkeen täytyy olla tyytyväinen lopputulokseen, vaikka eihän se nyt niin siisti ole kuin toivoin. Se on vain tuo pikeerikuorruttaminen sekä sulalla sokerilla yhteen liimaaminen lapsiperheessä sellaista touhua, että jäljestä on joskus tingittävä ;)

Tässä jaan teille yhden ihan kultaakin kalliimman vinkin piparkakkutalon kokoamiseen liittyen. Siitä kiitos kuuluu ystävälleni, joka kertoi vinkin minulle viime vuonna ja tänä vuonna vielä muistuttikin! Nimittäin hedelmäsokeri käy ihan yhtä hyvin kuin tavallinen sokeri sulatettavaksi! Itseä aina aikaisemmin vähän häiritsi se tumman ruskea sula sokeri talossa, mutta hedelmäsokeri jää kirkkaaksi eikä siten niin näkyväksi. Ja se sulaa miedommalla lämmöllä mitä tavallinen, joten mahdolliset palovammat lienee vähäisemmät ;)

torstai 16. joulukuuta 2010

Joulu tulee keittiöön


Edellisestä postauksesta onkin jo aikaa. Olen leiponut tai edes kokkaillut mitään uutta nyt aika harvoin. Liedellä porisee ja uunissa lämpenee tutut kotiruoat ja leipomisetkin ovat tosiaan jääneet ehkä siihen kertaan kuussa. On ollut tässä arjessa muuten sellaisia asioita, että ei oikein ole ollut energiaa sitten hääriä keittiön puolella enempää. Nyt on kuitenkin joulu tulossa ja meidänkin huushollissa se saapuu myös keittiöön. Luvassa onkin nyt parin viikon aikana postauksia ainakin seuraavista:

~ Marinoidut punasipulit
~ Katkarapusalaatti
~ Tämän vuoden piparkakkutalo

..ja lisäksi aion kokeilla jotain uutta makean saralla, eli jotain leivonnais- tai jälkiruokaohjetta tulossa myöskin! Ja vähän ajasta ja innosta riippuen toki muutakin suolaista tai ruokaisampaa ohjetta ;) Mutta sitä ennen toivotan teille ketkä tänne satutte eksymään, oikein ihanaa joulun odotusta!

PS: Ensi vuoden puolella jatkan syksyllä aloittamaani Hellapoliisin upean keittokirjan testailujakin!

tiistai 5. lokakuuta 2010

Jauhelihakukkakaaligratiini


1 iso pussi pakastekukkakaalia ( n.750g)
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa

Kastike:
2 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
Ripaus valkopippuria
2 dl juustoraastetta
5 dl maitoa

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta

Keitä viitisen minuuttia kukkakaaleja, että sulavat/pehmenevät hieman. Ruskista jauheliha ja mausta suolalla. Sulata voi kattilassa ja kuumenna samalla maito. Lisää vehnäjauhot sulaan voihin ja sekoittele hyvin puuhaarukalla. Kaada kuumaa maitoa koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää suola ja valkopippuri sekä sekoita hyvin juustoraaste joukkoon ja anna sen sulaa kastikkeeseen, jäähdytä tovi. Kaada kukkakaalit vuoan pohjalle, sitten jauheliha ja lopuksi kaada kastike tasaisesti päälle sekä ripottele juustoraastetta vielä pinnalle. Paista n. 200 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes kauniin ruskettunut pinnalta.

En ole ikinä tehnyt tätä, aikonut vain vuosia ja nyt päätin kokeilla vihdoin. Tulikin aika maukasta;)

Nopea tortillavuoka


3-4 pehmeää tortillalettua
400g jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl taco- tai grillimaustetta
Suolaa jauhelihaan oman maun mukaan
2,5 dl ruokakermaa ( Esim Valion kolmenjuustonkerma tuo ihanasti makua, mutta ihan tavallinenkin riittää!)
150-200g juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja mausta. Lisää tomaattimurska ja kerma, anna porista miedolla lämmöllä liedellä viitisen minuuttia. Kaada pyöreään vuokaan pohjalle 1/3 tai 1/4 kastikkeesta, riippuen ihan vuoan koosta ja lettujen määrästä. Kastikkeen päälle tortillalettu ja juustoraasteesta osa. Sitten taas kastiketta, tortillalettu ja juustoraastetta jne. Lopuksi päälimmäiseksi tulee tortillaletun päälle vielä vähän kastiketta ja juustoraastetta. Katso, että päälimmäinen lettu peittyy sen verran täytteillä, ettei se pala herkästi uunissa. Paista 200 asteessa noin 20- 25 minuuttia ja anna vetäytyä noin vartti uunista pois ottamisen jälkeen. Ihana, ja todella nopeatekoinen arki-ateria!

perjantai 24. syyskuuta 2010

Pippuriset herkkusienipyyt paprika-kermakastikkeessa


Tämän viikon "Hellapoliisi"-kirjan kokeilu oli pippuriset herkkusienipyyt paprika-kermakastikkeessa. Halusin kokeilla tehdä jauhelihasta jotain vähän parempaa ruokaa ja tämä oli kyllä juuri sellaista! Pieniä muutoksia tein, ja laitankin omat muutokset suluissa aina ohjeeseen.

Taikina:
4 vaaleaa leipää kuoret poistettuna, murustettuna
1 dl ruoka- tai kuohukermaa
400-500g jauhelihaa
1 dl persiljaa silppuna (laitoin persiljan sijaan punasipulia silputtuna)
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta ( käytin ihanaa savustettua paprikaa jauheena, saa mm. Punnitse ja säästä-liikkeistä pussitavarana)

Täyte:
5-6 tuoretta herkkusientä pienenä silppuna ( käytin pienen purkin tölkkiherkkusieniä)
100g pippurituorejuustoa

Kastike:
2-2,5 dl kuohu- tai ruokakermaa
Puolikas punainen paprika kuutioina
Margariinia tai öljyä paistamiseen

Murusta leivät kulhoon, lisää kerma ja anna turvota 5-10 minuuttia. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa massa kymmeneen osaan ja taputa palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä jokaiselle levylle teelusikallinen pippurituorejuustoa ja pinnalle sienisilppu. ( Kuullotin punasipulisilpun sienisilpun kera ensin pannulla) Kääri rullalle ja painele rullien päät umpeen, että täyte pysyy sisällä. Paista rullat kuumalla pannulla kauttaaltaan. Lisää joukkoon kerma ja paprikakuutiot., sekä mahdollisesti ylijäänyt sienisilppu. Hauduttele kannen alla 5-10 minuuttia. ( Laitoin pihvit kastikkeen kera vielä uunivuokaan lisukeperunoiden kera pellille kypsymään 200 asteeseen.

torstai 16. syyskuuta 2010

Naan-leivät


Lupailin viime viikolla, että kokeilen pääsääntöisesti joka viikko jotain reseptiä Hellapoliisin upeasta kokkauskirjasta. Teinkin viikonloppuna ensimmäistä kertaa koskaan Naan-leipiä ja hyviä tuli. Laitan jatkossa aina nämä Hellapoliisi-kirjan kokkailut "Hellapoliisi"-tunnisteen alle, joten tunnisteista ne löytyvät nopeasti sitä kautta.

Naan-leivät olivat helppo ja nopea tehdä, taikinasta tuli hyvä käsitellä. Ohjeessa tosin luki, että tulee 8kpl, mutta mitä lie superhiivaa minulla oli, sillä itse tein tuosta sen 12, ja silti tuli vielä hyvän kokoisia. Parhaimmillaan nämä ovat ehdottomasti tuoreena, vielä hieman lämpöisinä.

2 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl öljyä
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
n. 6dl vehnäjauhoja

 
voiteluun: sulatettua voita
 
pinnalle: seesamin- tai unikonsiemeniä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy, jogurtti ja muna. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää taikinaan koko ajan hyvin alustaen. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia. Muotoile leivinalustalla taikinasta pötkö, jonka jaat kahdeksaan osaan (tai enempäänkin). Pyöritä osa palloiksi ja kaulitse niistä litteitä, soikeita leipäsiä. Kohota vielä pellin päällä tovi, voitele sulatetulla voilla ja ripottele päälle esimerkiksi unikonsiemeniä. Paista 275 asteessa keskitasolla noin 5-8 minuuttia.

Ensi viikolla taas lisää Hellapoliisikirjan kokkauksia sekä aion viikonloppuna testata kanamozzarellatomaattivuokaakin omalla ohjeella! Siitä ohjetta myös luvassa viimeistään ensi viikolla.

sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Hellapoliisin keittokirja


Ostin jo usempi kuukausi takaperin upean inspiraation lähteen, eli Hellapoliisin ihanan kokkaus-ja leivontakirjan. Muutamia reseptejä olenkin siitä jo testannut ja kohta on lähdössä uuniin Hellapoliisin reseptillä tehdyt Naan-leivät. Tällä viikolla sain idean lähteä kokeilemaan kirjasta joka viikko jotain. Kenties jotain uutta pääruokaa, herkullista jälkkäriä tai vaikka jotain leivonnaista. Kirja on täynnä mielenkiintoisia ohjeita usein kuvien kera, joten valinnanvaraa on. Toki tulee viikkoja, jolloin olemme esimerkiksi reissussa, mutta pääsääntöisesti siis joka viikko jouluun asti joku kirjan ohje testaukseen. Te, kenellä kirja jo on, toivokaa ihmeessä myös, jos haluaisitte jonkun tietyn täällä nähdä! Laitan kuvan ja reseptin kera tietenkin omat kommentit niin tekovaiheista kuin mausta. Tämän viikon testaus on siis Naan-leivät, joiden kuvaa ja ohjetta viimeistään huomenna luvassa!

keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Nopea pastasalaatti


Tein tässä muutama päivä sitten ns. pastasalaatin, jonka ajattelin laittaa jakoon tännekin. Näinkin "yksinkertaisista" aineista tuli erittäin maukas ruoka. Keittelin putkimakaroonit kypsiksi suolavedessä ja huuhtelin kylmällä vedellä. Sekoitin pastaan purkillisen pestoa aurinkokuivatuista tomaateista ja viipaloin lopuksi mozzarellaa sekaan. Helppoa, nopeaa ja maukasta! Seuraavalla kerralla laitan mukaan muutaman tuoreen basilikan lehden tuomaan näköä ja makuakin!